Een interview met onze oncologie fysiotherapeut Kiara
Als Oncologie fysiotherapeut is Kiara gespecialiseerd in oedeemfysiotherapie, revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij inwendige aandoeningen. Ze is lid van het OncoNet en ze houdt zich bezig met Mammacare.
Kiara Kuipers
'Ik wil graag zorg ‘op maat’ leveren voor de patiënt door kundig en multidisciplinair samen te werken. Mijn uitdaging is om m.n. de Oedeemtherapie en Oncologie Fysiotherapie verder op de kaart zetten, daar ligt mijn passie!'
1.Waarom ben je gestart met Oncologie Fysiotherapie? “Ik ben gestart na mijn studie BSc. Fysiotherapie met de specialisatie oedeemtherapie. Hierbij kwam ik in aanmerking met oncologische patiënten die lymfoedeem ontwikkelden t.g.v. de medische behandeling(en) van kanker. Altijd heb ik al meer affiniteit gehad met de wat zwaardere/complexere casussen, ik wil graag iets voor deze mensen kunnen betekenen en ze wat bieden. Zo is de liefde voor het werken met oncologiepatiënten gegroeid. Op alle facetten vind ik het bijzonder en waardevol dat ik met deze doelgroep mag werken”. Vandaar dat ik na oedeemtherapie ben gestart met de universitaire MSc. Oncologie Fysiotherapie studie. 2.Wat vind je het mooiste aan je vak? Ik vind het mooiste van alles om kanker patiënten te mogen begeleiden/coachen richting herstel en te zien hoe ze bv. de regie zelf terugwinnen en stilaan weer vertrouwen krijgen in hun lijf en plezier in sporten. Daar krijg ik veel voldoening van!
Het fascineert me met wat voor vechterslust en optimisme mensen de behandeling(en) vaak ingaan. Tevens merk je dan pas eigenlijk dat deze doelgroep vaak totaal anders in het leven staan, zij zijn veel meer bezig met wat er echt toe doet in het leven en van elk moment te genieten! Ik heb daar veel bewondering en respect voor.
3.Kijk je anders tegen kanker aan doordat je veel met deze patiënten werkt? Nee, het is en blijft heftig en dat went nooit. Wel merk ik dat ik bewuster in het leven sta. Je leert meer te genieten van kleine dingen en je meer te realiseren hoe snel iets kan veranderen, hoe cliché het ook klinkt. Als je dagelijks met deze ziekte geconfronteerd wordt, kijk je daar toch anders tegenaan. Ik kan me dan soms wel ergeren aan gezonde mensen die klagen om de meeste onnozele kleine dingen. Bizar eigenlijk hoe mensen vaak met of na kanker zo krachtig en positief blijven, terwijl ze alle recht hebben om juist te klagen doen ze dat weinig. Ze zijn over het algemeen blij met elke kleine progressie of de dingen die wel nog kunnen daar heb ik veel bewondering en respect voor! 4.Hoe onderscheidt het Expertise centrum Oncologie zich van andere praktijken? Het mooie van ons Expertisecentrum Oncologie is dat alles onder een dak zit. Dat betekent korte lijntjes en snel kunnen schakelen. We kijken per persoon wat nodig is en stellen een behandelplan op. Er zijn naast de oedeem/onco fysio’s meerdere disciplines betrokken indien nodig: diëtist, ergotherapeut, bekkenfysiotherapeut, psycholoog. We besteden veel aandacht aan de (na) zorg. We zien vaak dat zodra de oncologische behandelingen klaar zijn, mensen zich niet gehoord voelen en in een soort gat vallen. Hoe nu verder? Vaak komt dan ook pas de mentale impact en besef van wat er allemaal gebeurd is. We zijn inzetbaar in alle fases van het ziekteproces: tijdens de behandelfase, de herstelfase, de palliatieve fase en de terminale fase. Ons motto is excellent in zorg en (multidisciplinaire) persoonsgerichte zorg is daarin the key!
Comments