Innovatief
Expertisecentra
Voor elke klacht een topspecialist
Excellent in zorg
Multidisciplinaire zorg
Aandoeningen
Schouderklachten
Pijn aan schouder is erg vervelend. Bent u daaraan geblesseerd, bijvoorbeeld door een pees- of slijmbeursontsteking, dan heeft u daar mogelijk bij al uw bezigheden last van. Eenvoudige handelingen kunnen soms zelfs onmogelijk worden. De gespecialiseerde schouderspecialisten van Van Hoof centrum voor therapie & gezondheid achterhalen de oorzaak van uw klachten en maken voor u een behandelplan op maat. Van Hoof heeft een schoudercentrum.
Schouderklachten staan In de top 3 van de meest gezien de klachten bij de fysiotherapeut. Deze klachten komen veel rond middelbare leeftijd en vaker bij vrouwen. We onderscheiden hierbij:
Traumatische schouderklachten
Ontstaan door een ongeval, zoals een val op de schouder of een rug aan de arm
Botbreuken in de bovenarm, schouderblad of sleutelbeen
Spier of peesscheuren van schouderspieren (onder andere de Rotator cuff)
Klachten ontstaan acuut
Niet traumatische schouderklachten:
90% van niet traumatische schouderklachten betreft peesklachten. Vroeger noemden ze dit ‘impingement’; het inklemmen van een slijmbeurs tussen verschillende spierlagen en het dak van de schouder. Dit is een achterhaalde term.
Ontstaan vaak door een combinatie van overbelasting en/of kleine beschadigingen en degeneratie.
Degeneratie is een natuurlijk verouderingsproces, wat bij iedereen plaatsvindt vanaf ongeveer het 30e levensjaar. Hierbij neemt de kwaliteit van je collageenvezels af. Dit weefsel bestaat vooral uit eiwitten en bevindt zich in pezen spieren gewrichtskapsels. Door de veranderingen in het collageenweefsel neemt de treksterkte en de rekbaarheid ervan af en wordt zo'n structuur mechanisch stijver. Deze stijfheid zorgt ervoor dat bewegen minder makkelijk gaat en dat de weefsels minder optimaal krachten kunnen overbrengen. Hierdoor wordt de schouder anders belast dan voorheen, wat voor overbelasting of onderbelastbaarheid zorgt. Dit kan gepaard gaan met pijnklachten, maar dat hoeft niet.
Klachten ontstaan geleidelijk
Beloop van schouderklachten
Het natuurlijk herstel van een schouder, wat verwijst naar het herstel zonder interventie, is niet zo gunstig. Na een maand of 6 heeft 50 tot 70% nog klachten en na één jaar heeft 40 tot 50% nog klachten. De kans dat de klachten terugkomen is 20-50% en het is ook mogelijk dat je restklachten houd.
De symptomen bij schouderklachten
Pijn
Komt vaak voor bij erop liggen, bewegingen boven schouderhoogte en tillen
Er is s nachts vaak pijn en je kunt daardoor moeite hebben met slapen.
Op de schouder is meestal indicatief voor het Acromioclaviculaire (AC)gewricht; tussen het schouderdak en het sleutelbeen
In de bovenarm; pijn uit de schouder straalt vaak wat uit in de bovenarm. Uitstraling betekent niet dat er sprake is van een ernstige klacht. Pijn wordt in het algemeen vaak gevoeld op een andere plek dan waar het ontstaat.
Kan ook uitstraling zijn vanuit de nek; je kunt dan meestal de bewegingen met je arm zonder problemen maken. De pijn in de arm is dan op te wekken vanuit de nek.
Stijfheid
Bij bewegen van de schouder
Is met name een groot deel van de klachten bij een ‘Frozen shoulder’
Krachtsverlies
Ten gevolge van pijn
Ten gevolge van verminderde kwaliteit weefsel of bijvoorbeeld spierscheur
Neurogene symptomen
Zoals tintelingen, gevoelsveranderingen, verandering van reflexen en/of krachtsverlies met een bepaald patroon
Onderzoek bij schouderklachten:
Op basis van een intakegesprek kunnen we goed achterhalen waar je klachten vandaan komen. Op basis van uw klachtenverhaal kunnen we een aantal hypotheses vormen over de klacht en deze toetsen door lichamelijk onderzoek te doen. Hierbij kijken we naar de hoeveelheid én de kwaliteit van de bewegingen van de schouder en aangrenzende regio’s zoals de nek, bovenrug en elleboog. Vanwege de onderlinge afhankelijkheid kan het zijn dat je in aangrenzende regio’s van de schouder gaat compenseren; dan werkt het lichaam in die regio niet meer goed samen. Hierdoor heb je misschien daar meer last van hebt dan de schouder zelf (of net andersom). Ook brengen we kracht van de spieren in kaart en kunnen we specifieke schoudertesten uitvoeren. In het algemeen wordt meestal geen beeldvormend onderzoek ingezet (foto, echo of scan) om een diagnose te stellen; het draagt weinig bij aan de zekerheid van een diagnose na een goede intake en lichamelijk onderzoek.
Tijdens het intakegesprek brengen we ook prognostische factoren in kaart. Dit kan duidelijkheid geven over waarom het natuurlijk herstel (nog) niet heeft plaatsgevonden. We onderscheiden hierbij de volgende factoren:
Individuele factorenWerkgerelateerde factorenAl langdurige klachten bij 1e consult Hevige pijn Bijkomende nekpijn Functiestoornissen nek en bovenrug Somatisatie Slechte algehele gezondheid Instabilteit van de schouder / subluxaties Disfunctioneren van het schouderbladWerkloosheid Hoge fysieke belasting Weinig zelf mogen beslissen Moeilijke taken op het werk Herhaalde bewegingen
Behandeling bij schouderklachten
Heel belangrijk: De inzet en doorzettingsvermogen van de patiënt en het goed toepassen van de adviezen van uw behandelaar (bijvoorbeeld huisarts, orthopeed of therapeut) zijn zeer bepalend voor het resultaat van de behandeling.
De effectiviteit van oefentherapie bij schouderklachten is goed en reduceert zelfs de noodzaak tot operatie. Oefentherapie richt zich op het stabiliseren, versterken en mobiliseren van de structuren rondom de schouder en de aangrenzende regio’s. Manuele therapie (Mobilisaties, manipulaties en relaties leggen tussen verschillende regio’s) is ook effectief gebleken bij peesproblematiek, met name ook door het aanvullend behandelen van die regio’s. In de meeste gevallen wordt oefentherapie en manuele therapie gecombineerd, omdat manuele therapie ervoor kan zorgen dat de voorwaarden om te gaan trainen beter bereikt kunnen worden. Ook kan medicatie worden ingezet bij verschillende schouderklachten. Paracetamol en ontstekingsremmers zijn hierbij meestal voldoende (zie ook NHG-standaard pijn), maar dit wordt altijd in overleg gedaan met uw huisarts. Bij chronische peesklachten kan er in overleg met de therapeut soms gekozen worden voor shockwave of EPTE, bij acute klachten en hoge irritatiegraad wordt dit niet ingezet.
Ook kan ergotherapie u helpen door de belastbaarheid en belasting beter op elkaar af te stemmen of te beoordelen hoe u in uw dagelijkse handelingen minder last kunt krijgen van de schouder.
Maak kennis met de specialisten van het schoudercentrum: